© 2022 Van Slobbe B.V.

Van Slobbe produceert, importeert en distribueert relatiegeschenken volgens de laatste trends. 80% van deze relatiegeschenken is custom made. Wij leveren aan 98% van onze klanten volgens de afgesproken, zeer korte, levertijden en de afgesproken kwaliteit. Dit borgen wij middels dit kwaliteitssysteem waarin met zeer duidelijke procedures taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn belegd. Hierdoor is het te allen tijde duidelijk wie, wat, wanneer moet doen.

Doel van het Kwaliteits- en Milieumanagementsysteem is het inzichtelijk maken van (de werking van) het Kwaliteits- Arbeidsomstandigheden en Milieumanagementsysteem (KAM-systeem) van Van Slobbe, zodat belanghebbenden kennis kunnen nemen van de wijze waarop het bedrijf stuurt op de realisatie van de eisen en wensen van klanten, medewerkers en andere stakeholders én de continue verbetering van deze werkwijze.

Van Slobbe voldoet met haar managementsysteem aan alle van toepassing zijnde wet- en regelgeving én de eisen van NEN-EN-ISO 9001:2015 en NEN-EN-ISO 14001:2015.

 

Ons duurzaamheidsbeleid stoelt op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, waarmee we de SDG’s borgen. Wij benaderen duurzaamheid vanuit de hele keten en creëren samen met partners een toekomstbestendige wereld, voor nieuwe generaties. Bij Van Slobbe vind je duurzame producten, met respect voor mensen en milieu!

Visie Van Slobbe

Onze visie op duurzaamheid, is in lijn met onze algemene visie: Alleen ben je sneller, samen kom je verder. Van Slobbe is ambitieus, ook op het gebied van duurzaamheid en weet dat we samen écht het verschil maken. Sinds onze uitbreiding in 2005 naar China, hebben we als producent meer controle over en in de keten. Hierdoor hebben onze maatregelen meer impact én verkorten we de keten. (Het elimineren van schakels in de keten, reduceert bovendien kosten, zodat het mes aan twee kanten snijdt, u krijgt hoogwaardige producten zonder daar extra voor te betalen en onze medewerkers ontvangen een eerlijk loon.)

Onze dienstverlening is (bijna) net zo breed als ons assortiment, van paperclip tot paraplu en van conceptontwikkeling tot import. Van Slobbe ontwikkelt producten, waarvan we 80% in onze fabrieken in Shenzhen, China, produceren. Via onze importkanalen coördineren we het transport naar Nederland op een duurzame, efficiënte wijze. Vanuit onze kantoren in Barendracht en Shenzhen zien we persoonlijk toe op naleving van afspraken over bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden en veiligheid. Zo borgen en garanderen we kwaliteit en duurzaamheid.

We stellen strenge eisen aan leveranciers en partners. Dankzij onze aanwezigheid in China onderhouden we korte lijnen met lokale partners en werken we samen aan het beste resultaat voor de Opdrachtgever . U merkt dit aan onze flexibele houding en onuitputtelijke creativiteit. U kunt het zo gek niet bedenken, of wij maken het, doen we gewoon.

Vanuit China coördineren we de productie, verpakking en het transport. We werken efficiënt en beperken we transport en vervuiling met lokale HUB’s voor opslag en het clusteren van bestellingen en verzendingen.

Duurzaamheidsmaatregelen

Duurzaamheid gaat verder dan het aanbieden van duurzame producten. Zaken zoals transport, opslag en verpakking zijn net zo belangrijk. Bijvoorbeeld: Een sleutelhanger van gerecycled plastic kan onder bezwaarlijke omstandigheden zijn geproduceerd. Producten uit China moeten een aantal kilometers afleggen waarmee wij alsnog vervuilen.

Van Slobbe werkt met een transparante keten en certificeringen op productniveau, waarin we u te allen tijde inzicht geven. Wij leveren duurzame, verantwoorde producten van de beste kwaliteit, die voor 100% traceerbaar zijn. De ISO 9001 en 14001 liggen verankerd in onze processen en werkwijzen om kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid te borgen.

Leveranciers- en productselectie

Onze leveranciers en hun producten selecteren we zorgvuldig, op basis van criteria die wij hebben opgesteld aan de hand van de Checklist Maatschappelijk Verantwoord Inkopen van NEVI (beroepsvereniging voor inkoop). Jaarlijks beoordelen we hen op Corporate Social Responsiblity (CSR) en indien zij niet voldoen nemen we afscheid. Met leveranciers (v.z.v. een platinum Equvadis status) zorgen we voor een duurzaam assortiment. In overleg met de opdrachtgever kunnen we samen besluiten om producten die u niet duurzaam (genoeg) vindt uit het assortiment te halen.

Interne maatregelen

Algemene maatregelen in onze bedrijfsvoering die wij reeds toepassen

 • Papierverbruik is met de helft gedaald door nieuwe IT-systemen;
 • Gebruik van FSC-papier;
 • Waterbesparende kranen;
 • Sensoren in plaats van lichtknoppen;
 • LED-verlichting is 85% zuiniger dan traditionele verlichting;
 • Strak productieproces voorkomt klachten en verspilling;
 • Groene energie inkopen (in 2023 plaatsen we 14 zonnepanelen om energie op te wekken)
 • Zuinige laptops en Pc’s;
 • Apparatuur met minstens label A+.

Maatregelen op productniveau

Hoe we gebruik ruwe grondstoffen reduceren en we de vraag naar hergebruik stimuleren, zowel in productie als verspreiding.

Om duurzaamheid integraal onderdeel te maken van onze cultuur, passen we de 10R-ladder van circulariteit toe. Bij onze werkzaamheden hanteren we het uitgangspunt dat we geen gebruik maken van schadelijke middelen en methoden. Daarnaast willen we dat gebruikte materialen zo hoog mogelijk op de ladder blijven, wat inhoudt dat we kiezen voor materialen met circulaire eigenschappen.

Materiaal en/of product slimmer gebruiken en maken

R0 Refuse

Materialen weigeren en/of vervangen

R1 Rethink

Gebruik intensiveren (bijvoorbeeld extra functies: sleutelhanger als standaard voor mobiele telefoon)

R2 Reduce

Efficiënter fabriceren, minder grondstoffen en afval.

Levensduur verlengen van materialen en onderdelen

R3 Re-use

Hergebruik, bijvoorbeeld vulpotloden.

R4 Repair

Reparaties (in mindere mate van toepassing)

R5 Refurbish

Opknappen (in mindere mate van toepassing)

R6
Remanufacture

Onderdelen gebruiken in nieuw product, zoals versnijden van vlaggen naar kleiner formaat.

R7 Repurpose

Product gebruiken in nieuw product met andere functie bijvoorbeeld gebruik van textiel voor vulling.

Nuttig toepassen van materialen

R8 Recycle

Verwerken materiaal tot dezelfde/mindere kwaliteit.

R9 Recover

Verbranden materialen met energie terugwinning.

We lichten deze uitgangspunten nader toe met enkele voorbeelden:

 • Het verlengen van de levensduur met slimme ontwerpen en productietechnieken. Dit bespaart materialen en reduceert afval.
 • Gebruik van gerecyclede en/of recyclebare materialen.
 • We beperken en managen reststromen in onze fabrieken actief om hergebruik te faciliteren en eisen van onze leveranciers hetzelfde.
 • Als afval niet als grondstof te gebruiken is, verwerken we het op een milieuvriendelijke wijze, conform de geldende wet- en regelgeving.

In de webshop | Nudging is gericht op het beïnvloeden van menselijk gedrag, maar verbiedt niets. Omdat men keuzes snel en/of automatisch maakt, op basis van (signalen uit) de omgeving, de keuzecontext, kunnen we sturen door de keuzecontext aan te passen. Zo geven we bezoekers van de webshop een duwtje in de juiste, duurzame(re) richting en ondersteunen we uw duurzaamheidsvisie. Dit doen we met duidelijke informatie over duurzame eigenschappen van het product.

Maatregelen per productcategorie

Het assortiment is dynamisch, dat houdt in dat wij het aanbod gedurende de looptijd van de overeenkomst blijven aanpassen. Dit doen wij op basis van uw wensen, ontwikkelingen in de branche en innovatie. Wij verzekeren u dus altijd een innovatief, origineel en duurzaam assortiment. Dit heeft uiteraard invloed op de percentages duurzame artikelen die wij aanbieden, nu is dat 12%. Dat zijn dus meer dan 15.000 artikelen.

I.Plastic

Het aanbod plastic producten bestaat voor 16% uit RPET en 24% uit tarwestro. Dit zijn de meest voorkomende alternatieven voor plastic.

Rpet is gerecyclede PET materiaal, bijvoorbeeld van plasticflessen uit de oceaan. Gebruik van dit materiaal bespaart 75% fossiele energie bij de productie en 5% bij de verbranding. Zo reduceren we bij productie 70% van de CO2 uitstoot, 90% drinkwater en voorkomen we vervuiling! Recycling levert mondiaal veel banen op. RPET is van dezelfde hoge kwaliteit en comfort die u gewend bent.

Tarwestro is gemaakt van de stengel die na de oogst van tarwe overblijft. Voorheen werden de stengels weggegooid, totdat men erachter kwam dat de grondstof herbruikbaar is. De pulp wordt ingezet voor de productie van artikelen. Hiermee is tarwestro een no-waste grondstof en een extra inkomstenbron voor boeren. Tarwestro is de meest gebruikte vorm van bio plastic in de productie van gebruiksvoorwerpen. Naast dat het voortkomt uit overblijfselen van tarwe, reduceren we materiaalverspilling, omdat restanten worden hergebruikt.

Plastic dat onverhoopt retour komt of niet meer te gebruiken is vanwege een nieuwe huisstijl, doneren we aan Gjenge Makers. Dit initiatief maakt duurzame bouwproducten van gerecycled plastic afval. Onder hoge hitte en compressie wordt het nieuwe materiaal gevormd tot kleurrijke bakstenen, die vijf tot zeven keer sterker zijn dan beton. Sinds het begin van de productie in 2017, heeft de fabriek 20 ton plastic afval verwerkt en de productieniveaus staan op 1.500 bakstenen per dag.

II.Textiel

In de categorie textiel vindt u GOTS katoen (8%) en katoen met het OEKO-TEX keurmerk (100%). Zo dragen we bij aan betere omstandigheden in de landen waar het katoen vandaan komt.

GOTS katoen is biologisch, wat betekent dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij het verbouwen van het katoen. Maar GOTS (Global Organic Textile Standard) gaat verder dan dat. Het internationale GOTS-certificaat garandeert ook dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt.

Oeko-Tex Standard 100 gecertificeerd textiel houdt in dat er geen schadelijke stoffen zijn gebruikt bij de productie. Dus bij het behandelen, verven, van het katoen.

Textiel doneren we bijvoorbeeld aan SaXcell. Deze organisatie maakt een nieuwe cellulosevezel van chemisch gerecycled huishoudelijk katoenafval waarbij de oorspronkelijke katoencellulose wordt omgezet in pulp voor de nieuwe textielvezel. (Nadat de retour is afgehandeld gaan wij op onderzoek uit naar de oorzaak om herhaling, derving en dus vervuiling te voorkomen! Onze bevindingen en de eventuele maatregelen die wij nemen om herhaling te voorkomen rapporteren we de Opdrachtgever .)

III.Hout

Bamboe is een duurzaam alternatief voor hout omdat het CO2 uit de lucht, filtert. Bamboe absorbeert per hectare jaarlijks 200 ton CO2-uitstoot, waar bomen goed zijn voor 15 ton CO2-uitstoot per jaar. Omdat bamboe snel groeit, met een groeicyclus van 4 á 5 jaar, leidt het gebruik van bamboe niet tot ontbossing. Daarnaast is bamboe recyclebaar en niet alleen een alternatief voor hout maar ook voor plastic. We maken gebruik van gecertificeerd bamboe zodat we de Opdrachtgever  verantwoord bamboe aanbieden.

Sociale duurzaamheidsmaatregelen

Hoe we aantoonbaar voldoen aan goede arbeidsomstandigheden en mensenrechten in de gehele keten en dit aantonen tijdens de contracttermijn.

Wij staan voor eerlijk, oprecht en integer ondernemen, in alle lagen van de onderneming en overal waar wij zakendoen. Wij respecteren de fundamentele mensenrechten gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Goed werkgeverschap vullen we in met goede, gelijke en eerlijke arbeidsvoorwaarden en het bieden van opleidingsmogelijkheden en kansen voor iedereen. Dit geldt voor onze werknemers in Nederland en China. Met onze medewerkers voeren we individuele gesprekken over hun ontwikkeling, ambities, groeimogelijkheden, arbeidsomstandigheden, werkdruk en sfeer.

Van Slobbe is aangesloten bij de branchevereniging Platform Promotional Products en ondertekende haar Code of Conduct. Hiermee verklaren we dat wij ons inzetten voor de rechten van het individu, dat we met respect voor het milieu werken met focus op naleving van (lokale) wet- en regelgeving én specifieke aandacht voor mensenrechten en arbeidsomstandigheden voor onze werknemers.

Maatregelen

Omdat wij werken met producten uit Azië, Shenzhen (China), hebben de arbeidsomstandigheden in onze fabrieken daar onze aandacht. Want hoewel China de bakermat is van innovatie, zijn ze qua mensenrechten en arbeidsomstandigheden niet altijd even modern en vooruitstrevend. Vanuit onze kantoren houden we toezicht op naleving van de gemaakte afspraken waarbij we werken vanuit universele normen en waarden (SGD’s), met respect voor ieders cultuur en overtuiging.

Uiteraard zetten we ons in om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven om (weer) terug te keren naar een zelfvoorzienend bestaan. Dit doen we door invulling te geven aan SROI met:

 • Vacatures voor kandidaten uit de participatiewet die wij vullen met GreenFox Social Return en het UWV.
 • BOL, BBL-leerwerkplekken en
 • (Afstudeer)stages, we bekijken graag met de Opdrachtgever  welke stageplekken binnen organisatie geschikt zijn voor studenten om een tekort aan stageplekken te reduceren.

Aantonen ontwikkeling gedurende contracttermijn

Elk jaar leveren we een duurzaamheidsverslag op, waarmee we duurzame ontwikkelingen binnen ons contract aantonen aan uw studenten en medewerkers. Dit verslag, inclusief percentage SROI en een specifiek rapport over onze fabrieken in China krijgt een prominente plek op de webshop voor de Opdrachtgever .

Duurzaamheid bij opslag, verpakking en vervoer

Hoe we zorgen voor efficiënte en duurzame opslag, verpakking en vervoer van uw producten.

Onze logistieke planner zorgt iedere dag weer voor een optimale afstemming van inkooporders, transport en voorraden zodat we onze negatieve impact op het milieu beperken. Maatregelen die wij treffen bij opslag, verpakking en vervoer werken we schematisch voor u uit:

 

Huidige Maatregelen

Opslag

 • Hanteren juiste voorraad.
 • Juiste omstandigheden om kwaliteit te borgen en derving te voorkomen, zoals temperatuur en verpakking.
 • Advisering aan onze klanten met betrekking tot aantallen om overschot te beperken.

Verpakking

 • Minimaliseren verpakkingsmateriaal en omdozen.
 • Hergebruik materiaal en kartonnen dozen voor transport.
 • Strak georganiseerd productieproces voorkomt klachten en dus verspilling.
 • Strikte afvalscheiding papier/karton, plastic/drinkpakken en restafval ten behoeve van hergebruik en recycling.
 • Medewerkers trainen in duurzaamheid en reductie van verspilling energie en water.

Vervoer

 • Minimaal vervuilend wagenpark.
 • Inzet slimme routeplanning.
 • Samenwerken met transportbedrijven die CO2-uitstoot beperken en/of compenseren.
 • Met donaties aan Trees for All compenseren we onze CO2-uitstoot, zij planten bomen en compenseren daarmee onze luchtverontreiniging.
 • Gebruik van logistieke hubs voor snel en efficiënt transport. Zo reduceren we kilometers en CO2-uitstoot.

Planning doorontwikkeling duurzame werkwijze

Ter illustratie van de doorontwikkeling binnen Van Slobbe geven wij u inzicht in onze doelstellingen. Doelen leggen we SMART vast, met daarbij wie er verantwoordelijk is voor het doel, wanneer en hoe wij de voortgang meten en op welke wijze wij naar het doel toe werken.

Doel: Reductie afval van met 75% in 2030 door:

 • Efficiënte inkoop;
 • Samenwerken binnen de keten, met opdrachtgevers en leveranciers;
 • Minder verpakkingsmateriaal;
 • Kiezen voor duurzame alternatieven, zoals circulaire grondstoffen.

Doel: Verhogen SROI naar 20% in 2030 door:

 • Samenwerking met Sociale werkplaatsen vergroten
 • Leveranciers selecteren op hun duurzaamheidsambities
 • Behalen PSO-trede 2.

 

2023

2025

2028

2030

Co2 reductie

-25%

-50%

-75%

-85%

Afval reductie

-25%

-45%

-60%

-75%

SROI

10%

12%

15%

20%

Duurzaam assortiment

25%

45%

60%

75%

 

Om meer invulling te geven aan MVO en MVI (maatschappelijk verantwoord inkopen) werken wij nauw samen met sociale werkplaatsen die ons ondersteunen met verpakkingswerkzaamheden. Daarnaast bieden we een assortiment met producten gemaakt door deze doelgroep.

Ons wagenpark bestaat uit de minst vervuilende alternatieven en met een slimme routeplanning voorkomen we dat we onnodige kilometers maken. Ook werken we samen met transportbedrijven die zich inzetten op de CO2-uitstoot samen te reduceren. Samen met Trees for All compenseren we onze CO2-uitstoot. Onze donaties worden omgezet in het planten van nieuwe bomen om de luchtverontreiniging te compenseren.

Van Slobbe voorkomt aantasting en belasting van onze leefomgeving door schadelijke stoffen (indien mogelijk) door deze stoffen in producten en bij het productieproces bij voorkeur te elimineren en in ieder geval te beperken. Daarnaast selecteren wij producten en leveranciers op efficiënt gebruik van grondstoffen. Grondstoffen en eventuele afvalstromen zijn bij voorkeur gerecycled en kunnen na gebruik zo veel mogelijk, zonder verlies aan waarde, worden hergebruikt.

Doel: Reductie CO2-uitstoot met 85% in 2030 door:

 • Meer lokale partners, producenten. Hoe minder vervoersbewegingen hoe minder CO2 uitstoot;
 • Waar mogelijk overstappen naar elektrisch aangedreven voertuigen
 • Slimme en efficiënte planning om onnodige kilometers te voorkomen
 • Compenseren van uitstoot met Trees For All
 • Proactieve houding, door mee te denken met de opdrachtgever zorgen we voor tijdige bestellingen en duurzaam transport.
Neem contact met ons op
Vraag over dit product? Neem dan contact met ons op via: