Veiligheid voorop! Bescherm je contactloos betalen saldo en persoonlijke gegevens
➤ oplossing Kaarthouder anti skimming

 

Het is voor criminelen heel eenvoudig om misbruik te maken van de nieuwe betaalpassen waarmee consumenten contactloos kunnen afrekenen aan de kassa. Anders dan gedacht is het mogelijk om zo ongemerkt heel veel geld afhandig te maken, waarschuwde de Consumentenbond donderdag. Dit zou niet mogelijk moeten zijn. Er is een limiet van 50 euro ingesteld voor contactloos betalen, en dat kan maar drie keer op een dagJorn Kooij, woordvoerder Knab
Contactloos betalen met een bankpas. © anp.Banken brachten eerder naar buiten dat er maatregelen waren genomen om te voorkomen dat er via een contactloze transactie grote bedragen van iemands rekening kunnen worden gehaald. Maar dat systeem is niet waterdicht, heeft de bond ontdekt.

Criminelen die iemands pincode ergens hebben afgekeken, hoeven alleen maar met een speciaal draagbaar pinapparaatje vlak langs iemand te lopen in de winkelstraat. Vervolgens toetsen ze de code in op hun eigen apparaat en de consument is in één keer honderden euro's armer.


Nooit voorgekomen

 

De Betaalvereniging Nederland nuanceert de test van de Consumentenbond: in werkelijkheid is het nog nooit voorgekomen dat mensen zo geld afhandig is gemaakt. Dat komt volgens een woordvoerder doordat criminelen hun apparaatje hooguit 4 centimeter van de pas moeten houden.

In de praktijk bergen mensen hun betaalpas vaak op in hun binnenzak of diep in de portemonnee, waardoor het aflezen van de pas erg lastig is, aldus de zegsman. Mochten het toch gebeuren dat mensen op deze manier worden gerold, dan zullen banken dat volgens hem vergoeden.
 

Limiet


Internetbank Knab vreest ook niet voor deze vorm van skimmen. ,,Dit zou niet mogelijk moeten zijn. Er is een limiet van 50 euro ingesteld voor contactloos betalen, en dat kan maar drie keer op een dag'', vertelt Jorn Kooij, woordvoerder bij Knab. ,,Daarna moet je een beveiligingscode invoeren.'' 

Dit bedrag kan echter wel gestolen worden via het pinapparaatje, maar dit volgens Kooij door iedere bank vergoed. De banken ABN Amro en Rabobank waren vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond gaan de banken wel hun communicatie naar de klant verbeteren. Het kwam voor dat bankmedewerkers klanten op het hart drukten dat de pas voor het overmaken van hogere bedragen altijd fysiek in een betaalautomaat moet worden gestoken. Maar dit is niet juist, wel moet dan de pincode worden ingetoetst.


Bescherm je pas


Het is mogelijk je te beschermen tegen deze vorm van skimmen. Een aantal banken, waaronder ABN Amro, verstrekken speciale hoesjes om je pas in te bewaren. Maar je kunt je pinpas ook zelf beschermen met metaal, bijvoorbeeld een portemonnee met metalen behuizing of een stuk aluminiumfolie. Metaal blokkeert het uitlezen van de (NFC) chip in de bankpas.

RFID beschermhoes bedrukken

Bron: 
Door: AD redactie 
4-2-16 - 13:41